Ο Ρ.Ο.ΤΑ. στο Red Sea RIB Rally 2007                            Πατήστε εδώ για φωτογραφίες

 

Ο Ροδιακός Όμιλος στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ώστε να είναι κοντά στις διοργανώσεις αγώνων που έχουν να κάνουν με φουσκωτά σκάφη, βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο rally φουσκωτών που έγινε στην Ερυθρά θάλασσα της Αιγύπτου από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2007.

 

 

 

Σε σχέση με την παρθενική προσπάθεια διεξαγωγής αυτού του αγώνα, που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2006, υπήρχαν πολλές διαφορές.

Κυριότερες ήταν αυτές των διεθνών συμμετοχών με σκάφη οι οποίες φέτος δεν υπήρχαν,

οι μικρότερες και πιο βατές διαδρομές που είχαν να καλύψουν οι διαγωνιζόμενοι, αλλά και η ύπαρξη μια ενιαίας κατηγορίας με ίδια ακριβώς σκάφη και κινητήρες.

 

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν άξια οι συμμετοχές των Ντρίντση Αντώνη & Νικολάου Αντώνη με Top Line Corcair 33 με 2 X 300HP Mercury, Οικονόμου Γρηγόρη – Ταρνίκα Στέλιου & Περιστέρη Παντελή με Top Line P27 με Mercury 250HP, Παπαδόπουλου Ιωσήφ & Καραστρατή Στρατή με Olympic 720 με Mercury Verado 250HP.

 

Την οργάνωση είχε η εταιρία του κ. Ιωάννου Νικόλα, Echinops LTD, η οποία έχει πάρει τα δικαιώματα από την U.I.M. για αυτόν τον αγώνα στην Αίγυπτο.

Συνδιοργανωτής ήταν και η εταιρία από την Ολλανδία all Sports Resort Maurik του κ. Gert-Jan van der Valk.

 

Η αρχική σκέψη για αγώνα με διεθνείς συμμετοχές σκαφών, όπως ήταν ο πρώτος του 2006, φάνηκε ότι δεν μπορούσε για διάφορους λόγους να προχωρήσει και έτσι σε συνεργασία με την Ολλανδική all Sports Resort η διοργάνωση στράφηκε στο concept: Rubson Raid Turquoise, δηλαδή ένα rally με φουσκωτά αλλά και με παράλληλα άλλα sports (water ski, jet ski αγώνας με μικρά τετράτροχα, τρέξιμο, κολύμβηση, κτλ).

Τα φουσκωτά όλα ίδια όπως και οι κινητήρες και αυτό που «παίζει» ρόλο σε αυτό το παιχνίδι είναι το πλήρωμα.

Η Ολλανδική εταιρία, που είχε και την εμπειρία, (αφού ήταν αυτή που μετά από προκριματικούς στις εγκαταστάσεις της, είχε διαλέξει την Ολλανδική ομάδα που πήρε μέρος στο Rubson Raid Turquoise του 2006 που έγινε στην Ταϊλάνδη και μάλιστα ήταν η νικήτρια ομάδα), ανέλαβε να βρει τα πληρώματα που θα λάμβαναν μέρος στο Red Sea RIB Rally 2007.

Μετά από προκριματικούς, από τους οποίους η πρώτη ομάδα σαν έπαθλο θα είχε δωρεάν συμμετοχή στο rally της Αιγύπτου, μαζεύτηκαν  13 πληρώματα. Από αυτά τα 11 ήταν από την Ολλανδία, ένα από την Γερμανία και ένα από την Ρουμανία. Τα πληρώματα αυτά για να πάρουν μέρος στον αγώνα στην Αίγυπτο πλήρωσαν το ποσό των 22000 περίπου ευρώ.

Το ποσό αυτό περιλάμβανε αεροπορικές μεταφορές, διαμονή με ημιδιατροφή, χρήση του σκάφους για τον αγώνα, καύσιμα, ασφάλιση, τεχνική υποστήριξη και πολλά άλλα και όλα αυτά για τα τέσσερα άτομα της ομάδας.

 

 

 

Η Αιγυπτιακή εταιρία κατασκευής σκαφών του κ. Ιωάννου, Apfrodite Marine, ανέλαβε την κατασκευή των σκαφών (7,5 μέτρα AMCraft) τα οποία εξοπλίστηκαν με κινητήρες Yamaha F250HP.

Ο αρχικός σχεδιασμός για 20 σκάφη δεν ήταν δυνατός, αφού ο χρόνος δεν ήταν αρκετός μετά από προβλήματα που προέκυψαν και έτσι μόνο 13 σκάφη ήταν έτοιμα λίγο πριν την εκκίνηση στην μαρίνα της Hurghada.

 

Άλλες συμμετοχές εκτός από αυτές τις 13 της Endurance Class δυστυχώς δεν υπήρξαν. Έτσι οι 3 Ελληνικές συμμετοχές στην ουσία δεν είχαν αντίπαλο, εκτός ίσως από κάποιες ατυχίες, μηχανικές ή άλλες, που θα μπορούσαν να προκύψουν, ειδικά στη μεγάλη κατηγορία Super Sport όπου έτρεξε το Corcair.

Ένα Αιγυπτιακό σκάφος της εταιρίας (Apfrodite Marine) του κ. Ιωάννου (Viper 850 με 2 κινητήρες Yamaha F250HP) ήταν ο αντίπαλος των Ντρίτση – Νικολάου (G70).

Οι δύο άλλες συμμετοχές από την Χώρα μας ενσωματώθηκαν στην Endurance class, αφού δεν μπορούσε να στηριχθεί η κατηγορία Sport που είχε προκυριχθεί από τους οργανωτές.

 

Η διαμονή για μία ακόμη φορά ήταν μοναδική, σε εξαιρετικά ξενοδοχεία της περιοχής της Hurghada και όλοι, πληρώματα, συνοδοί, δημοσιογράφοι και λοιποί καλεσμένοι, έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία.

 

Οι διαδρομές του αγώνα ήταν τέσσερις με αποστάσεις από 40 έως 48 ναυτικά μίλια, με ενδιάμεσες μέρες για ξεκούραση και ανασυγκρότηση.

Σε αυτές τις ενδιάμεσες μέρες η Endurance Class  διαγωνιζόταν και στα υπόλοιπα Sports (water ski, αγώνας με μικρά τετράτροχα, τρέξιμο, κολύμβηση, κτλ).

 

Η πρώτη διαδρομή που ήταν σχεδιασμένη για την Κυριακή 28 Οκτώβρη τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα αφού δεν μπορούσε να “βγει” το πρόγραμμα που είχε πάει πίσω λόγω των καθυστερημένων αφίξεων όλων των πληρωμάτων κατά μία ημέρα.

Αντί για αγώνας έγιναν δοκιμαστικά, που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν, αφού εκεί φάνηκαν ελλείψεις και μικροπροβλήματα στα σκάφη, αλλά και η υστέρηση πολλών πληρωμάτων από την Ολλανδία, τα οποία πληρώματα αν και αθλητικοί τύποι, δεν είχαν (τα περισσότερα από αυτά) εμπειρία αγώνων με φουσκωτά στην ανοικτή Θάλασσα.

Αυτοί ήταν και ο λόγοι που ανάγκασαν τους διοργανωτές να μειώσουν όλες τις διαδρομές και να τις κάνουν ακόμη πιο βατές, ώστε να αποφύγουν προβλήματα τραυματισμών και να είναι ο αγώνας πιο ασφαλής.

 

Δευτέρα λοιπόν 29/10 δίδεται η εκκίνηση του 2 red sea rib rally με διαδρομή HurghadaHurghada μέσω αρκετών στιγμάτων που έπρεπε να περάσουν τα σκάφη με συνολική διαδρομή περίπου 40 ναυτικά μίλια. Οι διοργανωτές έκοψαν ένα κομμάτι το αγώνα, για λόγους ασφαλείας, που έστελνε τα σκάφη όρτσα ανεβαίνοντας βόρεια την Ερυθρά και έτσι δημιουργήθηκε ένας νέος στίβος γύρω από το νησάκι Kiftoun el Gerbier που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την μαρίνα της Hurghada όπου ήταν ελλιμενισμένα τα σκάφη.

Την διαδρομή αυτή των περίπου 20 μιλίων οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να την κάνουν 2 φορές.

Σχεδόν αμέσως μετά την εκκίνηση η ατυχία χτυπάει το Corcair G70. Ο ένας κινητήρας μένει από μηχανική βλάβη (ιμάντας) και έτσι δεν μπορεί να τερματίσει έστω και με τον ένα κινητήρα ώστε να πάρει τους 900 βαθμούς της διαδρομής (Super Sport 2η θέση).

Η δεύτερη Ελληνική ομάδα Top Line P27 (G61 κατηγορία Sport) τερματίζει εύκολα πρώτη με χρόνο 1.00.22, στην δεύτερη θέση η ομάδα από την Ολλανδία Νο 11 Amstel Lease Van der Valk με χρόνο 1.02.22 και στην τρίτη θέση η άλλη Ελληνική Ομάδα Olympic G65 με χρόνο 1.03.26.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα Olympic G65 ξεκίνησε τελευταία με αρκετή

 

 

 

 

Στην απογευματινή ενημέρωση τιμωρούνται 8 σκάφη από την επιτροπή αγώνα διότι δεν πέρασαν σωστά από τα στίγματα. Μέσα σε αυτά και οι Ελληνικές ομάδες οπότε οι 1000 βαθμοί της 1ης θέσης για την G61 γίνονται 656 βαθμοί. Η G65 (Olympic) παίρνει 531 βαθμούς.

Πολλά από τα σκάφη έχουν ζημιές τις οποίες αποκαταστούν κατά την διάρκεια της νύχτας οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης οι οποίες κάνουν πραγματικά πολύ δουλειά.

 

 

 

 

 

Τρίτη 30/10 η δεύτερη μέρα αγώνα έμελε να είναι η πιο δύσκολη για τα πληρώματα και τους διοργανωτές. Πέντε σκάφη δεν κατάφεραν να τερματίσουν και ριμουλκίθηκαν, το ένα έχασε τον κινητήρα στην θάλασσα, ενώ ένα από αυτά βυθίστηκε αφού προηγουμένως είχε χάσει τους αεροθαλάμους του!!!

Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αν και είχαμε ακόμη και πτώσεις πληρωμάτων στην θάλασσα.

Η διαδρομή ήταν περίπου 40 ναυτικά μίλια με εκκίνηση από την Hurghada με πορεία νότια προς Soma Bay έχοντας τον καιρό πρίμα.

Το Corcair G70 δεν εκκινεί αφού δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί ιμάντας!!! και να  αποκατασταθεί η ζημιά.

Η ομάδα G61 κάνει πολύ καλό αγώνα και κερδίζει εύκολα την διαδρομή. Η άλλη Ελληνική ομάδα G65 έχοντας να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το GPS τερματίζει στην 5η θέση.

Πολύ δουλειά και πάλι για την ομάδα τεχνικής υποστήριξης που τοποθετεί ακόμη και νέο κινητήρα (στο σκάφος που έχασε κινητήρα στην θάλασσα) κατά την διάρκεια της νύχτας, τραβώντας τα σκάφη στην άμμο!!!

Πολλές ανακατατάξεις και πάλι στην βαθμολογία, οι κριτές προσπαθούν να βγάλουν άκρη, αφού πολλές ήταν οι ομάδες που σταμάτησαν!!! για να βοηθήσουν άλλες ομάδες που είχαν πρόβλημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η 31/11 ήταν μέρα χαλάρωσης για τα Ελληνικά πληρώματα και για την ομάδα G70 ευκαιρία για να αντικαταστήσει τον ιμάντα που ήρθε από την Αθήνα!!! Οι υπόλοιπες ομάδες της Endurance Class  είχαν να διαγωνισθούν σε θαλάσσιο ski και οδήγηση rib σε τεχνική διαδρομή.

 

Στο περιθώριο των αγωνιστικών ημερών η τριμελής αντιπροσωπεία του Ροδιακού Ομίλου, (Θεουλάκης Σοφοκλής, Ηλιακόπουλος Κώστας & Δουμάνη Έλενα) κάνει το απαραίτητο promotion σχετικά με τους αγώνες Φουσκωτών που διεξάγονται στην Χώρα μας, τις προσπάθειες που καταβάλουν οι  Όμιλοι σκαφών και τις διοργανώσεις μας. Μοιράζεται υλικό (DVD αγώνων) και γίνονται συζητήσεις για το μέλλον των αγώνων, αφού όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι που ασχολούνται με τους αγώνες φουσκωτών σκαφών στην Ευρώπη βρίσκονται στη Αίγυπτο.

 

Πέμπτη 1/11 το πρόγραμμα έχει σαν 3η διαδρομή την επιστροφή βόρεια, από την Soma Bay προς El Gouna περνώντας από την Hurghada που βρίσκεται ενδιάμεσα στην πορεία.

Συνολική διαδρομή κόντρα στο καιρό περίπου 50 ναυτικά μίλια.

Οι διοργανωτές και πάλι αλλάζουν το πλάνο του αγώνα οδηγώντας τα σκάφη σε κομβόι μέχρι την Hurghada και δίδοντας την εκκίνηση από εκεί δημιουργώντας μικρότερο στίβο μέσω συγκεκριμένων στιγμάτων και τερματισμό στην μοναδική μαρίνα της El Gouna.

Το Corcair G70, χωρίς πρόβλημα πια, κάνει περίπατο και τερματίζει πρώτο

Η ομάδα G61(Top Line P27)επίσης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και τερματίζει και αυτή στην 1η θέση της ενιαίας κατηγορίας Sport + Endurance.

H 3η Ελληνική ομάδα G65 (Olympic) πάει επίσης πολύ καλά σε αυτή την διαδρομή τερματίζοντας στην 2η θέση .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή 2/11 τελευταία μέρα του 2ου Red sea rib rally, το πλάνο του αγώνα είχε σαν διαδρομή την εκκίνηση από την El Gouna με πορεία νότια για περίπου 45 μίλια και τερματισμός στο νησάκι Kiftoun el Gerbier απέναντι από την Hurghada.

Μόλις τερμάτισαν στο νησί Kiftoun, η Endurance Class, διαγωνίσθηκε στα τελευταία αγωνίσματα της, που ήταν τρέξιμο και κολύμβηση.

Ο καιρός αυτή την φορά είναι η απόλυτη «λαδιά», οι  ομάδες Corcair G70 και G61(Top Line P27) τερματίζουν και πάλι άνετα πρώτες.

Το Olympic, αν και τερματίζει κανονικά, οι κριτές νομίζουν ότι αποσύρθηκε από τον αγώνα και έτσι το κατατάσσουν στην τελική βαθμολογία του rally στην 5η θέση. Ακολουθεί βεβαίως ένσταση που δικαιώνει την Ελληνική ομάδα. Υπάρχουν και άλλες ενστάσεις για εκδίκαση από άλλες ομάδες και έτσι η τελική βαθμολογία δίδεται αρκετές μέρες μετά. Τελικά η Ελληνική ομάδα κερδίζει μία θέση ανεβαίνοντας στην 4η θέση της κατάταξης στην κατηγορία Sport + Endurance.

 

 

 

 

 

 

Το βράδυ της ίδιας μέρας 2/11 έγιναν οι απονομές των επάθλων στην εξαιρετική μαρίνα της El Gouna όπου και δόθηκε το αποχαιρετιστήριο δείπνο και ανανεώθηκε το ραντεβού όλων για την άνοιξη του 2008 με έναν αγώνα στην Ελλάδα.

 

Μπορεί οι Ελληνικές συμμετοχές να μην είχαν τον αναγκαίο ανταγωνισμό, αλλά έδειξαν ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη στους αγώνες φουσκωτών και μάλιστα για δεύτερη φορά μετά το 2006, τόσο σε επίπεδο κατασκευαστών όσο και σε επίπεδο πληρωμάτων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες από συζητήσεις μαζί τους το συμπέρασμα είναι ότι πέρασαν φανταστικά και ότι θα είναι παρόντες σε μελλοντικές οργανώσεις τέτοιων αγώνων περισσότερο οργανωμένοι. Μετά μάλιστα την μεγάλη προβολή του rally στην Ολλανδία μέσω της τηλεόρασης το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε τέτοιους αγώνες (endurance) θα είναι πολύ μεγάλο

 

 

 

Η πρόθεση των διοργανωτών για το Red sea rib rally του 2008  είναι να ενταχθεί σε μία σειρά αγώνων που θα αρχίσουν από την Ελλάδα και θα συνεχιστούν σε χώρες της Ευρώπης (Βρετανία - Γαλλία - Βέλγιο) δημιουργώντας το W.R.C. (World Rib Championship) 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φουσκωτών σκαφών.

 

Σαν Ρ.Ο.ΤΑ. θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κ. Ιωάννου για την υπέροχη φιλοξενία που μας προσέφερε και να του ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον.

 

Συγχαίρουμε επίσης και τις 3 Ελληνικές ομάδες που αγωνίσθηκαν σε αυτήν την διοργάνωση προβάλλοντας την Χώρα μας.

Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον Ρ.Ο.ΤΑ.

Θεουλάκης Σ.

 

 

Κατάταξη κατηγορίας Super Sport

1. FOR Searex ( Νο 66) = 3.800 βαθμοί

2. TOP LINE Corcair (G70) = 2.000 βαθμοί

 

Οι πρώτοι 5. Τελική κατάταξη στην κατηγορία

Sport + Endurance

1. TOP LINE P27 (G61) = 3.656 βαθμοί
2. Jack's Casino (
Νο 5) = 2.551 βαθμοί
3. ASRM. NL (
Νο 2) = 2.529 βαθμοί
4. Olympic (G65) = 2.369
βαθμοί
5. Team Tropical (
Νο 4) = 2.120

 

Τελική κατάταξη Endurance Class όπου

υπολογίζονται και τα υπόλοιπα αθλήματα.

 

Rank

Team # 

Team Name 

 1

 5

 Jack's Casino 

 2

 2

 all Sports Resort Maurik

 3

 14

 Cider House

 4

 4

 Tropical

 5

 8

 Double Dutch

 6

 3

 Toucan Club

 7

 11

 Amstel Lease / Van der Valk

 8

 6

 Amsterdam Holland

 9

 9

 SEAT Holland

 10

 10

 Haceka

 11

 12

 De Boterlap Harderwijk

 12

 7

 SuperSail.de