Του Σταμάτη Καλαφατά

 

Ένα μέλος του Ρ.Ο.ΤΑ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ με τον Τέρενς  Κουίκ.

Ο αγαπημένος μας τηλεοπτικός παρουσιαστής που μας ενημερώνει κάθε πρωί για την επικαιρότητα σε μια συνέντευξη που έχει ένα κοινό <<σημείο>>με εμάς, τη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα τα φουσκωτά σκάφη.

 

Σ.Κ.: Κύριε Κουίκ από πότε ασχολείσθε με τη θάλασσα και τα σκάφη?

Τ.Κ.: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η πρώτη μου επαφή ήταν με τη μπανιέρα, μετά όσο μεγάλωνα τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι με τραβούσε η θάλασσα το πρώτο μου σκάφος το απέκτησα στα πρώτα μου μεταγυμνασιακά χρόνια.

Σ.Κ.: Τι ήταν αυτό που σας ερέθισε να αγοράσετε ένα σκάφος?

Τ.Κ. : Η φυγή και η ηρεμία που σου προσφέρει σε έναν ήρεμο κολπίσκο με  τη παρέα σου και με ωραία μουσική και γενικά η μοναξιά, θα έλεγα ότι το έχω ανάγκη σαν επαγγελματίας θέλω να απομονώνομαι γιατί ζω όλη μου την ημέρα μέσα στο κόσμο. Όταν ταξιδεύω με το σκάφος μου το καλοκαίρι φροντίζω με τη παρέα μου να διανυχτερεύουμε μια μέρα σε λιμάνι και περισσότερες σε ήρεμους κόλπους.

Σ.Κ. :Το πρώτο σας σκάφος ήταν φουσκωτό?

Τ.Κ. :Το πρώτο μου σκάφος είχε πολύ μεγάλη πλάκα ήταν ένα 2μετρο φουσκωτό με μία 6 αλόγων μηχανή και μάλιστα θυμάμαι μια φορά είχα πέσει σε καιρό και είχα ζητήσει τη βοήθεια από ένα μεγάλο ταχύπλοο και μου λεει ο καπετάνιος του<<που πας ρε φίλε μαυτό το σεσουάρ>>.Από τότε είπα να σοβαρευτώ και να αγοράσω ένα μεγάλο, αυτό το κράτησα μέχρι και το 1979.Αυτή τη στιγμή έχω 2 φουσκωτά ένα 7μετρο το οποίο το έχω εδώ στην Αθήνα και ένα 570 που το έχω στο Πήλιο.

Σ.Κ. :Έχετε δοκιμάσει πολυαιστερικό σκάφος και διακρίνατε τη διαφορά?

Τ.Κ. : Ναι, έχω δοκιμάσει και εάν είχα να συμβουλέψω κάποιον ο οποίος θέλει να πάρει ένα ταχύπλοο στα 7,8 μέτρα θα του έλεγα φουσκωτό και όχι πολυαιστερικό, γιατί έχει καλύτερη πλεύση και σε βγάζει παλικαρίσια από τους άσχημους καιρούς.

Σ.Κ. :Εκτός από τις καλοκαιρινές σας διακοπές του Αυγούστου ταξιδεύετε και τα Σαβ/κα?

Τ.Κ. :Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω ειδοποιήσει να μου ετοιμάσουν το σκάφος που είναι μια πολύ ωραία ημέρα για να κάνω μια βόλτα και λίγο ψαροτούφεκο και την επόμενη ημέρα να το χαρώ περισσότερο.

Σ.Κ. :Ποια νησιά προτιμάται περισσότερο για προορισμό διακοπών ?

Τ.Κ. :Για να πω την αλήθεια λόγω επαγγέλματος μπορώ και κάνω διακοπές μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου επειδή δεν θέλω να κάνω το super ναυτικό και καπετάνιο προτιμώ να πηγαίνω προς τη μεριά του Ιονίου που δεν μου ματαιώνουν τα μελτέμια το πρόγραμμα μου το Αιγαίο το απολαμβάνω τα  Σαβ/κα σχεδόν όλο το διάστημα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.

Σ.Κ. :Έχετε επισκεφτεί τη Ρόδο?

Τ.Κ. :Τη Ρόδο με φουσκωτό όχι. Έχω κατέβει πολλές φορές με το μεγάλο σκάφος που είχα επισκέφτηκα τη Κάρπαθο αλλά και το Καστελόριζο. Διανυχτέρευσα δύο μέρες στη πανέμορφη Λίνδο και μετά στη κεντρική μαρίνα στο Μανδράκι. Δυστυχώς όμως αυτό που ήθελα να τονίσω είναι πως η Ρόδος  όπως και διάφορα ακόμα νησιά  για να μην πω όλα χρειάζονται σύγχρονες μαρίνες. Σε αυτό το τομέα η χώρα μας είναι εντελώς υποανάπτυχτη, πώς να δεχτούμε τον εξωτερικό τουρισμό όταν δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε πρώτα τους ίδιους τους Έλληνες στις μαρίνες μας. Ένας ιδιοκτήτης  σκάφους  όπου και να πάει θα ενισχύσει οικονομικά(καταστήματα , super market, πρατήρια υγρών καυσίμων κτλ)

Σ.Κ. :Είστε εγγεγραμμένος σε κάποιο όμιλο φουσκωτών σκαφών ?

Τ.Κ. :Είμαι στο  ναυτικό εθνικό όμιλο Βούλας με πρόεδρο το Κώστα Κωνσταντόπουλο.

Σ.Κ. :Ποια είναι η γνώμη σας για τις αποστολές αγάπης που διοργανώνονται από τους ομίλους  σε μικρά ξεχασμένα νησιά του Αιγαίου?

Τ.Κ. :Αυτή είναι μια απόδειξη ότι το κράτος πρέπει να δίνει  προϋποθέσεις  και επιδοτήσεις στον Έλληνα  να αγοράσει είτε θέλει φουσκωτό είτε πολυαιστερικό. Όλοι εμείς πιστεύω ότι προσφέρουμε όπου και να πάμε εκτός από το οικονομικό που προανέφερα  αλλά και κοινωνικό έργο. Αλλά και όποτε χρειάζεται άμεση μεταφορά προσώπων από νησί σε νησί δεν είναι μόνο το λιμενικό ή το super puma αλλά και οι όμιλοι φουσκωτών που πολλές φορές με ρίσκο τη ζωή τους πάνε να μεταφέρουν ασθενής ή ακόμα και τις εφημερίδες σε κάποια νησιά που είναι αποκλεισμένα.

Σ.Κ. :Έχετε κινδυνέψει ποτέ σε κάποιο ταξίδι?

Τ.Κ. :Με το φουσκωτό όχι σαν ψαροτουφεκάς ναι στους Οθωνούς .Είμαι από εκείνους που και μέχρι απέναντι να πάω θα πάρω δελτίο από την ΕΜΥ. Δεν φροντίζω να κάνω μαγκιές στη θάλασσα, και θα κόψω ταχύτητα και θα ανεβοκατεβώ τα κύματα αλλά θα πάω καλά. Αυτή που κινδύνεψε όμως ήταν η γυναίκα μου με μία άλλη παρέα η οποία πραγματικά είδε  τη ζωή της να τελειώνει αλλά όλα εντάξει τη γλίτωσε η Παναγία.

Σ.Κ. :Είστε αναγνώστης περιοδικών του χώρου για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις των φουσκωτών, των κινητήρων και τα νέα των ομίλων?

Τ.Κ. :Να πω την αλήθεια δεν είμαι συνδρομητής σε κανένα απλά είμαι σαν ένας ίσος  από πολλούς που όταν πάνε  στο περίπτερο βλέπουν τα περιοδικά και όπου το μάτι μου το αγοράζω. Το THALASSA και το ΦΟΥΣΚΩΤΟ είναι απτά περιοδικά που συνήθως  αγοράζω.

Σ.Κ. :Κύριε Κουίκ σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και επί τη ευκαιρία ο όμιλος μας σας προσκαλεί στις 6-7 Μάιου να μας τιμήσετε με τη παρουσία σας στο πρώτο αγώνα του Πανελληνίου πρωταθλήματος φουσκωτών.

Τ.Κ. :Σας ευχαριστώ πάρα πολύ θα είμαι εκεί, και λυπούμαι πάρα πολύ τότε πριν από 2 χρόνια με την απώλεια του προέδρου σας. Εκείνο το Σαβ/κο ήμουν εκεί να πηγαίναμε για ρεπορτάζ στη Σύμη και αντί για τη Σύμη κάλυψα την
είδηση της απώλειας του.